Verslag van MDSI wedstrijd 2 juni 2018

 

In de gezamenlijke wedstrijdcyclus van Noordwest 9 en ’t Kuitje werd op 2 zaterdag 2018 de eerste van 2018 gevist.

 

Het waren 10 bootjes die de strijd met elkaar aangingen en in verband met strandomstandigheden had wedstrijdleider Sjaak besloten om van ’t Kuitje af te gaan vissen. De hele winter en het vroegere voorjaar was er immers vis zat te vangen geweest. Dat zou het probleem niet hoeven zijn.

 

Zo gezegd zo gedaan. Om 9 uur klonk het startsignaal en zocht iedereen een stek op waar verwacht werd een bult vis te kunnen vangen. Het regende op dat moment licht maar dat zou stoppen rond 9.30 uur, waar echter buienradar die kennis vandaan haalt weet ik niet maar pas rond 12 uur werd het droog. De wind was vanuit zuidwest met bft 4 goed te doen. Kortom goede omstandigheden. En eigenlijk na een aantal zeer warme dagen een welkome opfrisser.

 

Het werd een bijzondere dag.  Vismaat Munt was ervan overtuigd dat onze boot de beste zou worden en met dat optimistische beeld voor ogen werden onze hengels opgetuigd en de lijnen met zagers en pieren beaasd, overboord gegooid. Een uur later moest de eerste aanbeet nog geregistreerd worden…. het begin was niet bepaald moed gevend. Van alles werd uitgeprobeerd maar niets leek te helpen. Het bleef knudde. Ondertussen eens gebeld met concu-lega’s en allen ervoeren hetzelfde. Een dikke nul. Een aantal verplaatste zich naar andere stekken, maar wij niet. Wij bleven stug liggen, niet op de laatste plaats omdat de heren Lispet en Flier ons dat adviseerden. (waarschijnlijk dachten ze; als zij blijven liggen vangen ze tenminste ook niets).

 

Hoewel er dus niets werd gevangen gebeurde er deze keer toch weer van alles. Het te water gaan verliep soepel, maar eenmaal met hengels in de hand wist toch een van de loze vissertjes al snel zijn lijn af te breken met ingooien. Niet getreurd en weer van alles eraan geknoopt en gooi maar in. Weer alles eraf.  Nog een keer geprobeerd en …hetzelfde resultaat. Zou er een oog stuk zijn? Ja hoor, oog twee was stuk. Deze verwijdert, nieuwe onderlijn en lood eraan en…..weer stuk. Tja als oog twee stuk is en je die wilt verwijderen, moet je niet oog drie weghalen. Dat gaat niet helpen…. Een ander edel duo, ving ook niets en na verkassen vingen zij een zeebaars. Niet gemeten of gewogen door ons dus niet gezien, maar wel groot….net als hun fantasie zeg ik dan maar;-)

 

Vismaat Munt ving toch nog twee visjes. Een ondermaatse bot van 17 cm en een ondermaatse wijting van 23 cm.  Leuk voor de statistiek (hij was de enige met twee stuks) maar hadden op de weeg/meet tafel niets te zoeken.

 

Na de wat knobbelige (wind en tij tegen elkaar in) terugreis zagen wij dat een medevisser met zijn boot op de zandbank hangen. Wij vermoeden aanvankelijk dat deze op zoek was naar zandspiering, maar het bleek iemand te zijn die de gangbare route niet uitdagend genoeg vond.  Het gaat nu te ver om aan te duiden wie het was. Maar het was wel een grappig gezicht.

 

Teruggekomen aan de helling stond daar een aantal, normaal gesproken deelnemers, toeschouwers.

 

Zij assisteerden bij het uit het water gaan. Ook Gerrit van Haneghem was, net terug van vakantie, hierbij van de partij. Hij hielp, zoals we hem kennen, iedereen die dat wilde met het traileren. Op enig moment raakte hij echter de grip kwijt en viel achterover. Gelukkig was er geen kwetsuur, slechts smerige kleren,  maar het was een nare stuiter. Een beetje poetsen en hij kon weer op de foto! Na het traileren op naar van Ewijcksluis alwaar de prijsuitreiking gepland stond. Maar wat nu? Geen enkele vis gewogen, dus geen winnaars. (gelukkig ook geen verliezers dus!) Wedstrijdleider Sjaak, zelf toch gekend veelvanger maar nu ook visloos, verzon een list. Een gedeelte van de prijzen werd verloot. Een prima oplossing en wat extra prijzen voor een andere keer. We zaten in café de Brug weer niet verkeerd. Het was erg gezellig (en eigenlijk alleen daarom al moeten er gezamelijke wedstrijden blijven!!) en was de visserslatijn weer geweldig.

 

Minpuntje was dat een aantal mensen vergeten was af te rekenen zodat de laatste betaler (Albert W. te E.) de sigaar was. Hij mocht het verschil bij leggen. Uiteindelijk heeft de clubkas van ’t Kuitje dit betaald, maar de oproep is dus om dat wat je nuttigt ook even af te rekenen, hoewel ik best snap dat vergeten kan en het niet opzettelijk gebeurt.

 

Nou dit was even het verhaal. Over een maand of wat de laatste gezamenlijke wedstrijd van dit jaar en hopelijk dan met veel vis!! Doe mee en geef je op!!

 

Fijne zomer en goede vangst allemaal!!!

 

Ik ga je zien!!

 

 

 

De Zeearend.

 

 

Uitslag

Bootnr.

Schipper

Bootmaat

Gewicht

Aantal

10

K 362

Ton Hasenack

Dirk Drent

0 gram

1

10

K 775

Bauke Wiegersma

Harm van Ens

0 gram

0

10

P 31

Jan Ruyter

Dick Vaars

0 gram

1

10

K 800

Ernst Lispet

Martin Flier

0 gram

0

10

P 78

Sjaak van der Bliek

Adrie Struijs

0 gram

1

10

P 160

Piet Nieman

Gerard  Oltmans

0 gram

0

10

P 80

Fred van Hal

Richard Schuur

0 gram

0

10

K 381

Albert Winkel

Henk Flier

0 gram

1

10

K 335

Dolf Rijs

Jibbe Rijs

0 gram

0

10

K 325

Marcel Wiggers

Marcel Muntjewerf

0 gram

2

 

 

Verslag van de voorjaarswedstrijd 2018

 

 

 

Onder werkelijk fantastische omstandigheden, het was een graad of 20 op het water en het waaide zo goed als niet, werd de voorjaarswedstrijd 2018 door 6 bootjes afgewerkt. Een teleurstellend, maar ingecalculeerd, aantal. Er was diezelfde dag een wedstrijd waarin het Nederlands Kampioenschap kleine boot werd gevist te Scheveningen en daags erna was de voorselectie bootvissen.

 

Om deze reden was het te verwachten dat een aantal vaste deelnemers niet zouden kunnen.

 

Waarom dan toch deze dag is aangehouden voor de voorjaarswedstrijd heeft te maken met de enorm volle wedstrijdagenda van de zoute verenigingen, de NFB, de NVVS etc.

 

Waar het kan wordt hiermee rekening gehouden, maar dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk.

 

Zoals gezegd was de aanvang van dit treffen  dus onder stralende omstandigheden en mijn verwachtingen waren (zeer) hoog gespannen. Er zou in de week voorafgaand heel veel schar gevangen te zijn, alsmede een aantal maatse wijtingen.

 

Een lang verhaal kort, de vangsten vielen mij niet mee. Pas op het eind, na het keren van het tij werden de verwachtingen enigszins bewaarheid.

 

Vermeldenswaard is dat zich , nu al weer geruime tijd, geen rare of lachwekkende toestanden bij het te water laten of het traileren, plaatsvinden.

 

De stop zit steeds in de boot, er gleden geen auto’s bijna te water, er was geen persoon die naast de helling stapte enz, enz.  Een gepolijste (door Albert Winkel) georganiseerde wedstrijd die zonder wanklank verliep.

 

Na de start, die we iets eerder lieten plaatsvinden omdat een ieder snel te water lag, snelde een ieder naar zijn beoogde stek.

 

Bob Vlek en zijn maat hielden als nieuwkomers de rest goed in de gaten en volgden de in hun ogen beste boot.

 

Dit leverde hen enige vis, maar nog niet een toppositie, op. Dolf en Jibbe Rijs deden niet moeilijk en trokken hun eigen plan.

 

Ton Hazenack had voor de gelegenheid een andere Dirk meegenomen en ook die kon aardig vissen.

 

Albert Winkel ging met zijn vaste maat Henk volledig autonoom op zoek naar de vis en Ernst Lispet met schoonzoon Mart wisten al snel dat zij niet op de juiste plek gegokt hadden. Die plek leverde hun een jaar eerder de eerste plaats op, dit jaar zaten de vissen elders.

 

De Zeearend wist nog een prima plekje in Het gat van de stier, maar de grootte van de vissen viel tegen. Na een poging in het NIOZ haventje en aansluitend Mokbaai, werd geankerd bij  het Carillon en daar zaten de gezochte grotere scharren.

 

Door het dode tij op dat moment duurde het even voor er gevangen werd maar uiteindelijk kwam het toch nog goed.  Terugkomst om 15 uur aan de helling alwaar een welkomst comité, bestaande uit Dirk Drent, Appie Tot en Rens de Jong, al reikhalzend naar ons uitkeek.

 

Na de weging bleek dat Dolf Rijs en zijn 14 jarige zoon Jibbe (ons enige jeugdlid!!) als eerste waren geëindigd met ruim 4 kg vis, voor 99% bestaande uit schar.  (Zie voor de volledige uitslag hieronder).

 

De prijsuitreiking ging zeer ontspannen, heerlijk buiten op het zonovergoten terras van café De Brug.

 

Hier werd Jibbe als jeugdlid nog eens extra in het zonnetje gezet en was er ook aandacht voor onze nieuwe leden Bob en …. die in hun eerste wedstrijd en totaal onbekend met de omstandigheden, toch best wat vis ter weging aan konden bieden.

 

Allen welkom bij de club!!

 

Zo kwam er onder het genot van een koud biertje een einde aan de voorjaarswedstrijd van ’t kuitje.

 

Wat meer deelnemers zou nog leuker zijn, het weer kon niet beter en de sfeer was weer opperbest.

 

Op naar de MDSI wedstrijden!!! Geef je op en doe mee. Voor de juiste dagen zie de agenda in dit boekje of op de site!!

 

Ik ga je zien!!!!!

 

 

 

De Zeearend

 

Uitslag van de wedstrijd van 22 April

 

 

Plaats K-nr Naam: Schipper Naam: Vismaat Gewicht
1 K335 Dolf Rijs Jibbe Rijs 4170 gram
2 K800 Ernst Lispet Martin Flier 3198 gram
3 K362 Ton Hazenack Frans v/d Made 2328 gram
4 K325 Marcel Wiggers Aad Portegijs 2142 gram
5 K381 Albert Winkel Henk Flier 1943 gram
6 K1048 Bob Vlek Timmo Wijnberg 1411 gram