Snertwedstrijd 2010

 

Traditioneel houdt zeevisvereniging ’t Kuitje ergens in oktober haar najaarswedstrijd, de zogenaamde snertwedstrijd. In het verleden werden deze wedstrijden gekenschetst door goede vangsten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook in de editie van dit jaar vielen de vangsten alleszins mee en dat is voor de Zeearend moedgevend. Van tevoren moet ik zeggen dat ik er een hard hoofd in had, maar dat bleek ten onrechte. Een enigszins tegenvallende deelname (13 bootjes) zal ook met de vangstberichten en prognoses te maken hebben gehad.

Aan de prijzentafel kan het niet gelegen hebben, die zag er rijk en gevarieerd uit. Hulde aan de wedstrijdcommissie, die het toch elke keer maar weer klaar speelt een dergelijke prijzentafel bij elkaar te scharrelen.

 

De wedstrijd werd gekenmerkt door een stijve ooster bries, die met bft. 5 de golven van het Marsdiep behoorlijk opzweepte. Opvallend was ook het hoge peil van hoogwater. Meestal heeft de oosten wind een verlagend effect op die stand, maar daar was deze keer weinig van te merken. Om 9.00 uur viel het startschot, maar niet eerder dan nadat voorzitter Tines de inschrijvingen en betalingen keurig had geregeld, zijn eigen boot zonder kleerscheuren te water had gelegd en er achter kwam dat hij zijn zeepieren keurig in de koelkast had laten staan bij zijn vrouw thuis. Snel bietste hij links en rechts wat pieren bij elkaar en ook de hij kon zijn geluk gaan beproeven.

De “all time” favorieten Jan Oltmans en Rens de Jong kwamen, tactisch als altijd, weer als laatste aan, maar werden deze keer scherp in de gaten gehouden door de concurrentie. Dit bleek uit het feit dat, daar waar Rens en Jan ankerden, direct ook een drietal andere bootjes het anker lieten zakken. Ingewijden wisten dat Rens niet ver zou varen in verband met motorproblemen en zij kozen voor een andere stek. Opvallend was het dat veel boten rond de M5 en de M2 bleven. Enkelen zochten hun heil in de nabijheid van het NIOZ haventje bij Texel.

Vanwege de water en wind omstandigheden was het verblijf op het Marsdiep en achter Texel niet echt plezierig. Het gaf het gevoel dat je de hele dag in een “hobbelende geit”op de kermis zat. De boot op stroom en de wind er dwars op. Zeeeeer vermoeiend.

Gelukkig maakte de bijtdrift van de plotseling massaal aanwezige wijting er een leuke dag van. Hierbij was het enige dat tegenviel de maat van de gevangen vissen. De wijtingen ontstegen slechts sporadisch de wettelijke maat van 27 cm en dus was er veel leven, maar weinig te meten. Een bijkomend voordeel is dan wel dat de bot weer terugkomt van veel te lang weggeweest en ook scharren, hoewel niet massaal, lieten zich al vangen in afmetingen die ik lang niet meer zag rondom en op het Marsdiep en Wad. De tijd dat we scharren kunnen vangen die zo groot zijn als je koekenpan lijkt weer aanstaande.

Het wedstrijd verloop leek bijna klassiek. Er werd veel gevaren en andere stekken opgezocht en dat wekt bij mij altijd het vermoeden dat er niet veel gevangen wordt. Uiteindelijk bleek bij de weging dit ook wel te kloppen. Velen hadden niet een stek kunnen vinden die ervoor zorgde dat zij vis, in aansprekende hoeveelheden, ter weging konden aanbieden. Het was blijkbaar erg afhankelijk van de keuzes die je nu eenmaal moet maken als je aan een viswedstrijd meedoet.

Verrassend was het feit dat Rens en Jan ( ik sprak al eerder over hen) als allerlaatste aanlanden, terwijl zij eerder dan mij waren vertrokken. In het voorbij varen was mij niets vreemds opgevallen maar naar later bleek had Rens een scheur in zijn (polyester) boot en was Jan gedwongen om tijdens het varen en vissen regelmatig te hozen om weer veilig aan de kant te komen. Een suggestie aan de eigenaar van deze boot dat het nu toch echt tijd werd voor serieus onderhoud werd door hem met een vragende blik en een onderdrukte lach beantwoord. Volgens mij is hij het nog niet van plan….dus moet Jan het hoosvaatje maar in de buurt houden.

Omdat bij ’t Kuitje nu eenmaal op punten wordt gevist maakte de meting en telling niet veel duidelijk. Onderuit gezakt aan de heerlijke snert van Annemarie (weer heel veel dank!) en het onvermijdelijke biertje in de botenloods bij Frida, maakte Tines de uitslag bekend. De DK gangers Frank en Daan Pijnacker wonnen deze editie waarbij ze op de voet gevolgd werden door Rens de Jong en Jan Oltmans (ja, ja weer zij).

1e plaats Frank en Daan

1e plaats Frank en Daan

2e plaats Rens en Jan

2e plaats Rens en Jan

3e plaats Marcel en Leo

3e plaats Marcel en Leo

Derde werden de rondborstige vrienden Leo Onderwater en Marcel Wiggers. Deze laatste twee hebben de weg omhoog ook weer gevonden. Geheim wapen hierbij is waarschijnlijk prima tour. Leo had hiervan stiekem gesnoept en kon deze keer afzien van het aanleggen van voerplekjes……..

Marcel Muntjewerf en Bertus Steenvoorden werden vierde en lijken de dip van de laatste drieclubs wedstrijd te boven.

Natuurlijk waren er meer ereplaatsen, maar die zijn te lezen in de bijgevoegde uitslag.

Zo dat was het weer.

Op stapel staan nog de onderlinge wedstrijd der drie Noordkop clubs op 30 oktober vanaf ons eigen Kuitje en op 24 oktober de lange wrakkentocht.

Rest mij nog een ieder een perfecte wintervisserij te wensen en op te roepen mee te doen aan de wedstrijd van 30 oktober, of het geluk te beproeven op 24 oktober. In beide gevallen wel even opgeven bij Tines Kleine of Piet Nieman. (kijk op de site voor telefoon of e-mailadres)

Ik ga je zien!!!!!!!

De Zeearend.

Uitslag Snertwedstrijd 2010    
1e Frank en Daan Pijnacker 45 punten
2e Rens de Jong en Jan Oltmans 39 punten
3e Marcel Wiggers en Leo Onderwater 24 punten
4e Marcel Muntjewerf en Bertus Steenvoorden 21 punten
5e Jaap Veenema en Peter Halfweeg 15 punten
6e Boudewijn Winterink en Jeroen ? 06 punten
7e H Wiedijk en Visser 03 punten
8e Jan Ruiter en Hans Koopman 03 punten
9e F Postma en H Spaanstra 00 punten
10e Tines Kleine en Gerard Klaver 00 punten