Versheid van de vis
Om de versheid van vis te testen, kan men zich baseren op de criteria, beschreven door de Europese norm tot bepaling van de kwaliteitscategorieën van vis. Deze criteria zijn erg zichtbaar en iedereen kan ze gebruiken bij de aankoop. Het volstaat om vooral te letten op de kop en indien mogelijk op de rest van de vis. Dit geldt vooral voor de volle vis.
De essentie van deze zichtbare criteria:
· De huid van verse vis vertoont een levendige en glanzende kleur, zonder verkleuringen. Het slijm is waterig en doorzichtig. Hoe minder vers de vis, hoe doffer de huid en het slijm wordt melkachtig.
· De huid moet vastzitten aan het vlees.
· Een verse tong is strak. Een vis die verslapt is, is al te lang geleden gevangen.
· Het oog moet bol staan, de pupil moet zwart en glanzend zijn. Als het oog in het midden hol is, het hoornvlies melkachtig en de pupil grijs, dan is de vis bedorven.
· De kieuwen van een vers gevangen vis zijn glanzend, mooi gekleurd en slijmvrij. Hoe ouder de vis, hoe geliger de kieuwen worden, hoe meer de plaatjes ervan gaan samenkleven, hoe meer slijm en hoe melkachtiger dit er gaat uitzien.
· Verse tong vertoont een rode zone over de hele wervelkolom. Deze zone zal zich langzamerhand uitzetten en bruin worden.
· Verse vis geeft ook een zeegeur af. Een ammoniakgeur betekent dat de vis niet meer eetbaar is.
Criteria waarderingscijfers | ||||
Te boordelen elementen | 3 zeer vers | 2 vers | 1 matig vers | 0 niet geschikt voor consumptie |
Uiterlijk | ||||
Huid |
helder metaalachtige glanzende kleur geen verkleuring glashelder doorzichtig slijm |
helder kleur maar zonder glans, ietwat troebel slijm |
verbleekte matte kleur, melkachtig slijm |
doffe kleur, ondoorzichtig slijm |
Ogen |
convex(bol) doorzichtig hoornvlies zwarte glanzende pupil |
bol, maat iets ingevallen hoornvlies, iets glanzend; zwarte doffe pupil |
vlak, glanzend hoornvlies ondoorzichtige pupil |
in het midden hol melkachtig hoornvlies grijze pupil |
Kiewen |
heldere kleur geen slijm |
blekere kleur, lichte sporen helder slijm |
verbleekt ondoorzichtig slijm |
geelachtig melkachtig slijm |
Spierweefsel |
blauwachtig doorschijnend glad glanzend zonder verandering van de oorspronkelijke kleur |
fluweelachtig , wasachtig stroef |
licht doorzichtig |
ondoorzichtig |
Kleur langs wervelkolom |
geen verkleuring |
licht rose |
rose |
rood |
Organen |
nieren en resten van andere organen, alsmede bloed in aorta,helder rood |
nieren en resten andere organen dof rood, bloed verbleekt |
nieren en resten andere organen en bloed bleek rood |
nieren en resten andere organen bloed bruinachtig |
Consistentie | ||||
Spierweefsel |
Stevig elastisch glad van oppervlak |
verminderde elasticiteit |
iets week, (slap) verminderde elasticiteit. oppervlak wasachtig fluweelachtig dof |
week, slap, schubben laten gemakkelijk los de huid korrelig oppervlak |
Wervelkolom |
breekt in plaats van los te laten |
blijft hechten |
laat enigszins los |
laat gemakkelijk los |
Buikvlies |
sluit volledig aan |
sluit aan |
laat enigszins los |
laat gemakkelijk los |
Geur | ||||
huid, kieuwen, buik | als van zeewier |
niet als van zeewier maar niet slecht |
lichtelijk zuur | zuur |
Bron: Schmidt zeevis Rotterdam B.V