Wrakvissen

 

Dat het wrakvissen zeer populair is dat weet iedereen, maar wat valt er nou te halen op zo'n gezonken boot of een andere stuk rotzooi?

 

Een dagje wrakvissen is vaak veelbelovend !!!! 

Niet slecht als je aan het eind van de dag zo'n kistje gul hebt gevangen, toch?

 

Wrakvissen is een moeilijke vorm van vissen, en vraagt om een zeer grote hoeveelheid kennis, niet alleen over het vissen maar ook over het weer, de stromingen enz. In onderstaand stukje wordt beschreven wat wrakvissen is, wat het doel is en hoe vissers met een eigen boot dit veilig kunnen doen. 

Hoeveel wrakken er in de Noordzee liggen is niet precies bekend maar het moeten er tien duizenden of meer zijn. De zeebodem is een reusachtige botenkerkhof, en onder de professionele vissers worden zeekaarten met ingetekende obstakels als waarde papieren verhandeld. En in de wrakken wemelt het van de vis. Sommige wrakken zijn wel langer als 100 meter, en andere zijn weer een stuk korter. Sommige wrakken steken wel meer als 10 meter boven de vlakke zand bodem uit, andere zijn nauwelijks te zien boven het zandoppervlak. Maar allemaal zijn ze bezaaid met planten, zeeanemonen, mosselen, zeesterren, en metershoog wier. Die ondanks de harde stroom houvast hebben gevonden op de harde ondergrond. Het zijn voornamelijk kabeljauwen die van de wrakken houden. Tot ongeveer 50 meter in de omtrek van zo’n wrak zijn zij te vinden, met voorkeur aan de kant waar het minste stroom staat. Alles wat daar hopeloos voorbij drijft is hun prooi. De visrijkdom bij de wrakken is onvoorstelbaar. Ik heb het zelf al vele malen mogen mee maken en elke keer verbaas je weer hoeveel vis er op zo’n wrak kan zitten. Het nadeel van vissen op de wrakken is dat je er veel onderlijnen en lood kan verspelen, dit omdat het wrak werkelijke alleen maar scherpe randen, obstakels en sleuven heeft. Het voorzichtig vissen op wrakken is er niet bij want wie geen contact houd met het wrak zal weinig of niks vangen. Het pilkeren op een wrak kan een dure aangelegenheid worden, daarom gieten veel wrakvissers zelf hun pilkers. Dat scheelt enorm in de kosten. Bij het vissen met een onderlijn met natuurlijk aas zoals pieren en zagers moet je er voor zorgen dat de onderlijn van een lijn is gemaakt met een lagere breekkracht als de hoofdlijn zo krijg je een breeklijn effect, en verspeel je zo min mogelijk van je hoofdlijn. Dit kan gewoon nylon zijn maar ook duur dynema en dat zo zonde zijn.