Zeebaarsvissen

 

Binnen de vereniging staan Piet Klever, samen met zijn vismaat Ton van Eijk, bekend als de zeebaars vissers.

Hieronder volgt een uitleg over hun kennis en ervaringen met het zeebaars vissen.

 

  • De gronden rond de noorderhaaks.

  • De wrakken.

  • De strekdammen.

  • Zeebaarzen anno 2006.

 

De gronden rond de Noorderhaaks

 

Een prachtig gebied met ondieptes, banken, richels en sleuven. Echter voorzichtig want het is er bij een behoorlijke deining ook gevaarlijk!

Waar je met hoogwater rustig vist, kunnen na een paar uur zakkend water en wat oplopende deining al behoorlijke branding en brekers lopen. Wij hebben zelf lering getrokken uit een breker op de kop, ruit eruit, plons water naar binnen en weg visdag.

Blijf bij twijfel vooraan bij de eerste banken ten noorden van de weerpaal. Loopt er branding, anker dan op voldoende afstand.

Met afgaand tij vangen we over het algemeen beter dan met opkomend water.

Materiaal: hengels van ongeveer 3 meter, ankerlood 100 a 150 gram naar gelang de stroomsterkte. Lijndikte plusminus 45/100. Boven het lood een driewegwartel of delta-afhouder met daaraan een wapperlijn van minimaal 1,5 meter met gulhaak no. 2.0

Aas: pieren, zagers, zandspiering, zeebliek of kleine krabben.

De manier waarop: werp in het begin van het tij zo hoog mogelijk op de bank en later aan de rand. De baars aast waar het zand wordt losgewoeld (voedselaanbod). Wees niet te zuinig met aas, schuif wat pieren of stukken zagers op de lijn. Varieer de werpafstand en geef niet te snel op. Probeer als ze echt niet doen een andere bank, het kan het verschil zijn tussen slecht en goed vangen.

 

De wrakken

Bij gunstig weer bevissen wij de ondiep liggende wrakken.

Wij gaan te werk als volgt: als het wrak gevonden is zoeken we de hoogste stuk en gooien daar een markeringsboei op. Vervolgens varen we ruim stroomopwaarts en ankeren met het zandanker. Het voordeel van veel lijn is dat je kan verhalen en door de motor naar links of naar rechts te draaien een groter gedeelte van het wrak kan bevissen. Dat vergroot de kansen aanmerkelijk.

Materiaal: voor de aasvisserij gebruiken we hetzelfde materiaal als op de gronden (in dit geval het lood zonder ankers met gewichten aangepast aan de stroom). Voor de jigvisserij gebruiken we karperhengels van 3,30 meter, 2lbs en 2,25 lbs, molen Shimano Stradic 40000 met dynemalijn 18/100 of 20/100, jigs 15 tot 40 gram. De jigkoppen worden door ons zelf gegoten. Daarop kunstaas shads in verschillende kleuren, het meest wit. Tevens twisters en muppets.

Manier van vissen: met natuurlijk aas vissen we met de stroom mee. Tussen de brokstukken, met name naast en achter de hoogste stukken van het wrak, daar komt de prooi in het nauw en dus is er voedselaanbod.

Til regelmatig de hengel op en verplaats het aas naar links of rechts of laat het iets naar achteren schieten, daardoor vergroot je je kansen. Onze ervaringen zijn dat met felle stroom gepaard gaan met de minste aanbeten. Als de stroom afneemt gaan ze het beter doen. Met de jig vissen we net langs of over de hoge stukken. Het gewicht van de jig is afhankelijk van de diepte en stroom.

Werp schuin tegen de stroom in zodat de jig op diepte kan komen en dan bij de obstakels langs gaat en af en toe aantikt, zodra je zo'n tik voelt is het noodzakelijk de hengeltop te lichten om vastlopers te voorkomen. Deze visserij vereist veel oefening en doorzettingsvermogen omdat je in het begin veel jigs verspeelt. Ook hier kan een metertje naar links of rechts het verschil tussen vangen en niet vangen uit maken.

 

De strekdammen

Indien er een stevige wind uit het oosten staat, waardoor de wrakken of de gronden niet te bevissen zijn vinden we in de strekdammen ten zuiden van Huisduinen een uitstekend alternatief.

Materiaal: het zelfde als op de wrakken en voornamelijk met kunstaas. 2 lbs karperstok, 18/100 dynema en een goede spinmolen.

Manier van vissen: Leg de boot voor anker voor de kop van de dam op zo'n afstand zodat je de dam kan bevissen.

Hier een hele mooie baars van de Catamarandam

Verstandig is om alvorens deze visserij te beginnen eerst eens met laag water met behulp van de dieptemeter te gaan verkennen. Er zit namelijk veel verschil in verloop van de glooiingen van de diverse steenstortingen. Het vissen met de jig is identieke als op de wrakken d.w.z. schuin tegen de stroom in. Je vist de jig meer spinnet binnen als op het wrak omdat er minder hoge obstakels zijn. Wel zo dicht mogelijk bij de stenige bodem blijven. Indien er na een redelijke tijd nog geen enkele aanbeet is geweest, verkas dan eens naar de kop van een andere dam.

 

Zeebaarzen anno 2006

In de 10 jaar die zijn verstreken, zijn er weer nieuwe ontwikkelingen,die wij met succes hebben uitgeprobeerd,daarom volgen hier aanvullende tips.

Tip.1 Wanneer tegen het eind van het af of opkomend getij de aanbeten op de jigs stoppen,gaan wij vaak over op de plug visserij.

Vaak pakken ze die dan nog wel,wij hebben regelmatig tot het eind v/h tij nog prachtige sport,

op de ondiepere gedeelte tussen twee strekdammen in.

Kijk eerst van te voren,of je geen kantvissers hindert,of over hun visplekken vaart.

Je maakt alleen kans,wanneer je heel rustig van uit het diepere water aanvaart tussen twee strekdammen, bijtijds de motor uitzet en heel rustig het anker laat zakken.

Is het tijdens afgaand water toch te druk, dan zijn er richting grote keten nog genoeg lege dammen. Met de boot maak je de beste kans als de damvissers zich voor het opkomende water moeten terugtrekken, dan kan je rond en over de kop van de dam prima met de plug vissen. Tref je het dat de baars aan het jagen is op de scholen jonge vis, dan kan je op de plug prachtige sport hebben. Vorig jaar had mijn zoon ze er een keer tot vlak bij de boot er achter aan, dat was echt helemaal te gek.

De pluggen die wij gebruiken, rapala x-rap sxr 10 sbm-makreel en sxr.10 sb silver bleu en tevens ook dieper lopende pluggen. Verwacht niet dat ze het altijd doen, maar tref je het dat ze los zijn, dan ben je verkocht. Zitten er kleinere of scholenbaarsjes, dan kan je het beste de weerhaken plat knijpen, of met enkele haken vissen, vervolgens kan je ze praktisch onbeschadigd terugzetten.

Gebruik om de zeebaars te landen altijd een ruim schepnet.

 

Tip. 2.

Na mijn eerste bijdrage in 1996 over het wrakvissen, daarin is er wel het een en ander veranderd. Een markeringsboei gebruiken wij niet meer, wij ankeren op de coordinaten, hooguit een drift over een nieuw wrakje met de motor uit, voor een juist waypoint.

Wij ankeren zeer ruim voor het wrak. Zit er geen baars dan kan je altijd nog richting het wrak zakken, en maak je kans op gul polak of poon.

Zeker bij de kleinere en ondiep liggende wrakjes rond en boven dezuiderhaaks ,verstoor je het op die manier het minst. Ondanks de intensieve warnetvisserij, kan je op die manier na een aantal wrakjes geprobeerd te hebben, soms toch goed zeebaars vangen.

Piet Klever